KL’s virkelighedsfornægtelse ændrer ikke en tøddel ved den faktiske tilstand på handicapområdet

KL’s virkelighedsfornægtelse ændrer ikke en tøddel ved den faktiske tilstand på handicapområdet


af Christopher Trung Paulsen, byrådsmedlem i Slagelse Kommune og Mads Silberg, byrådsmedlem i Solrød Kommune, begge for Det Konservative Folkeparti.
I disse dage turnerer Kommunernes Landsforening rundt i alverdens medier, godt anført af Ulrik Wilbek, med deres egen undersøgelse af hvordan kommunerne klarer sig på handicapområdet.
Til trods for at landet består af 98 kommuner, og at KL benytter undersøgelsen til at retfærdiggøre dem alle sammen, er der faktisk tale om en undersøgelse, hvor der kun indgår 12 kommuner, nøje udpeget af KL.
Og ja, du gættede rigtigt: Konklusionen på undersøgelsen er selvfølgelig et væsentligt smukkere glansbillede, end hvis man ser på de faktiske dystre tal fra Ankestyrelsen.
Eksempelvis er Sønderborg Kommune en af dem, der indgår i KLs undersøgelse, men hvor KL kun har taget tallene fra voksenhandicapområdet og udeladt børnehandicapområdet. Det er beskæmmende, når man i Ankestyrelsens danmarkskort kan se, at Sønderborg Kommune faktisk lavede fejl i mere end halvdelen af de ankede handicapsager på børneområdet, imens de på voksenhandicapområdet “kun” har lavet fejl i en tredjedel af ankesagerne.
I Gladsaxe Kommune har KL også kun taget tallene for voksenhandicapområdet med, selvom der i Gladsaxe har været langt flere ankesager på børnehandicapområdet.
I Rebild Kommune er det omvendt. Her er tallene fra børnehandicapområdet med, imens de har udeladt voksenhandicapområdet. Det sker til trods for, at Rebild Kommune har en omgørelsesprocent på 100% på voksenhandicapområdet, og 14% på børnehandicap.
Kan I se mønstret?
Den virkelighedsfornægtelse, som Ulrik Wilbek her bevæger sig ud i, virker snarere som et udtryk for en dybt indgroet politisk forråelseskultur, der bestemt ikke er et særtilfælde hos borgmesteren og den tidligere håndboldtræner. Det er en hån mod de mange borgere med handicap, der gang på gang oplever, at deres retssikkerhed bliver tilsidesat.
Vi vil gerne påpege et vigtigt økonomisk argument til hvorfor, bedre retssikkerhed vil være i kommunernes gunst.
Retssikkerhed handler om lighed for loven. Se eksempelvis på Greve Kommune, hvor Ankestyrelsen har måtte være inde i en tredjedel af de ankesager, der har været på handicapområdet for at omgøre kommunens ugyldige afgørelser.
Når Greve Kommune formår at lave fejl i hver tredje ankesag, hvor borgeren har været utilfreds med det, der er lavet fejl i. Hvordan kan vi så være sikre på, at Greve Kommune ikke har lavet fejl i de sager, hvor borgeren ikke er utilfreds? Altså, hvordan kan vi være sikre på, at der ikke er sket overkompensation?
Derfor er styrket retssikkerhed en god investering for både faglige, saglige og økonomiske hensyn.
I stedet for at tale de massive udfordringer på handicapområdet ned som et udtryk for hysteri, bør Kommunernes Landsforening kraftigt overveje egen forståelse af retsprincipper. Det kunne også være på sin plads at overveje, om Kommunernes Landsforening virkelig er de mest habile til at foretage en kritisk undersøgelse, når undersøgelsen handler om dem selv.
Link til debatindlæg hvori Ulrik Wilbek kommenterer yderligere: